+90 (553) 597 6943
avukatibrahimhs@gmail.com
Korkutreis Mah. Hanımeli Sok. No:14/12
Çankaya/Ankara

Ticaret Hukuku’nda Alan Adı (Domain Name)

Yayınlayan: İbrahim Halil Şeker
Kategori: Makale

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte günümüzde en etkili ve hızlı iletişim aracı internettir. İnternet, dünyadaki bilgisayarlar arasında kurulan iletişim ağıdır. Alan adı[1]; world wide web’e dahil bir bilgisayarın adresidir. World wide web ise çeşitli bilgiler (datalar) içeren web sitelerinden oluşmaktadır. Bu web sitelere alan adı aracılığıyla ulaşılmaktadır.[2]

Örneğin, Ankara Barosu’nun kurmuş olduğu siteye ulaşmak için arama çubuğuna yazılan www.ankarabarosu.org.tr bir alan adıdır. Bir alan adına ilk sahip olan kişi kural olarak o alan adının tek kullanıcısıdır.

Bir diğer ifadeyle aynı alan adının farklı iki kişi tarafından kullanılması mümkün değildir.[3] İnternetin günümüzde bu kadar yaygın olması işletmeler tarafından yaygın olarak kullanılmasına yol açmıştır. Zira günümüzde en büyük reklam kaynağı internet olmuştur.[4] Bazı marka ve ticaret unvanlarının aynı adlı alan adlarının marka ve unvan hakkı sahipleri dışındaki kişiler dışında kullanılması bir takım hukuki problemlere yol açmış ve açmaktadır.

  • [1] Alan adı, çeşitleri ve alan adının kullanılması ile ilgili ilkeler konusunda ayrıntılı bilgi için bkz.: Sefer Oğuz, İnternet Alan Adı (Domain Name) Haklarının Korunması, Seçkin Yayınları, Ankara, 2012.
  • [2] N. Füsun Nomer, “İnternet Alan Adının (Domain Name) Hukuki Niteliği Ve Marka Ve Ticaret Unvanı Gibi Ayırt Edici Ad Ve İşaretler İle Arasında Benzerlik Bulunması Sebebiyle Doğabilecek Hukuki Sorunlar”, Prof. Dr. Hayri Domaniç’e Armağan, Haz. Abuzer Kendigelen, 1. Cilt, İstanbul, 2001, s.395-418, s.396.
  • [3] Nomer, a.g.m., s.399.
  • [4] Güneş, a.g.e., s.62.
Yazar: İbrahim Halil Şeker

Bir yanıt yazın

Yardıma mı ihtiyacınız var?
Call Now Button