+90 (553) 597 6943
avukatibrahimhs@gmail.com
Korkutreis Mah. Hanımeli Sok. No:14/12
Çankaya/Ankara

Bilişim Hukuku

Genel Olarak Bilişim Suçları

Günümüz dünyasında “temel insan hakları”[1.1] arasında algılanan internet, yığınsal iletişimde önemli bir mecra halini almış; internet gazeteciliği, web siteler, bloglar, yazılı basının önüne geçmeye başlamıştır.

Bilişim Suçu (Siber Suç), bilişim alanındaki gelişmelere paralel artış gösteren ve teknolojinin yardımı ile genellikle sanal bir ortamda kişi veya kurumlara maddi veya manevi zarar verecek davranışlarda bulunmaktır.[1.2] Bilişim suçu, bilişim sistemine yönelik veya bilişim sisteminin kullanıldığı suçtur.[1.3]

Türk yasalarını ve bunlarla ilgili kuralları internet ilişkisi doğrultusunda hukuk ve ceza açısından taradığımızda, özellikle Ceza Hukukunda iki grup suç ortaya çıkıyor. İlk grupta interneti de kapsar şekilde özel suçlar karşımıza gelmektedir. Bu suçlar bilişim veya bilgisayarla ilgili kurallar ve teknolojik gelişmeler sonucu ortaya çıkmış ve Türk Ceza Kanunu ile Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na dâhil edilmişlerdir. Bunlara “Bilişim Suçları” da denilmektedir.

İkinci grup diğer iletişim yolları veya yayıncılık araçları da düşünülerek hazırlanmış hükümlerdir. Bunlarda suç veya hukuka aykırı hareket tanımlanmış ve hangi araçlarla bunun işlenebildiği yazılırken “her türlü kitle iletişim araçları ile, basın yayın yoluyla, her nevi yayın ile, her türlü açıklama” gibi ifadeler kullanılmıştır. Bu tür suç ve hukuka aykırı fiillere “İnternet Yoluyla işlenen Suçlar ve Hukuka Aykırılıklar” diyebiliriz.

  • [1.1] BBC’nin 26 ülkede 27 bin kişiyle yaptığı ankete göre her beş kişiden dördü internet erişimini elektrik, su, kanalizasyon gibi bir ‘temel hak’ olarak tanımladı. Avrupa’da bu oranın en yüksek çıktığı ülkeyse Türkiye (%90). http://www.ntvmsnbc.com/id/25066506/ (25.04.2010).
  • [1.2] C. Tavukçuoğlu, 2004, s.56.
  • [1.3] A. Karagülmez, 2005, s.40

Türk Ceza Kanunu madde 244:

  • Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
  • Bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
  • Bu fiillerin bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kuruluşuna ait bilişim sistemi üzerinde işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
  • Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan fiillerin işlenmesi suretiyle kişinin kendisinin veya başkasının yararına haksız bir çıkar sağlamasının başka bir suç oluşturmaması halinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.

Türk Ceza Kanunu madde 245:

  • Başkasına ait bir banka veya kredi kartını, her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kimse, kart sahibinin veya kartın kendisine verilmesi gereken kişinin rızası olmaksızın bunu kullanarak veya kullandırtarak kendisine veya başkasına yarar sağlarsa, üç yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
  • Başkalarına ait banka hesaplarıyla ilişkilendirilerek sahte banka veya kredi kartı üreten, satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişi üç yıldan yedi yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
  • Sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan bir banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlayan kişi, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, dört yıldan sekiz yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

Bilişim suçları (Siber suçlar)

gibi tüm uyuşmazlıklar, konular bilişim hukuku alanına ilişkin olup bunlar ile ilgili olarak İHS Hukuk & Danışmanlık ile iletişime geçebilir, hukuki destek ve profesyonel yardım talep edebilirsiniz.

KAYNAK: Bilişim Hukuku, Prof. Dr. B. Zakir Avşar – Prof. Dr. Gürsel Öngören, 2010

Yardıma mı ihtiyacınız var?
Call Now Button